http://americanholidays.se/?cat=3

 

Frihetsgudinnan

 

Frihetsgudinnan är ett måste då du gör din resa till USA. Denna staty skänktes av Frankrike som en gåva från folket och har blivit en av världens mest kända monument. Frihetsgudinnan föreställer guden Libertas i den romerska mytologin därav namnet frihetsgudinnan. Frihetsgudinnan är lokaliserad vid inloppet till hamnen, facklan som hon håller i högra handen representerar frihet och demokrati. I vänsterhanden håller hon USA:s självständighetsförklaring (United States Declaration of Independence). Frihetsgudinnan var först tänkt att vara helt täckt av guld men pågrund av folkligt motstånd så fanns det ej finansiering för detta. Bartholdi, hade inte räknat med att hans kopparplåtsstaty skulle komma att bli grön som den är i nuläget. Hanns var att den skulle bli mörkare röd, men 1920 började statyn omvandlas till grön pågrund av ärgningen.

Tack vare medverkan av franska förkämpar, som Édouard de Laboulaye, kom Frankrike att bli involverad i skapelsen av statyn som den är i dagsläget. Frihetsgudinnan kom att bli som en symbol för de båda folkens vänskap frankrike och USA under de pågående amerikanska revolutionen. De brutna kedjorna som pryder frihetsgudinnans fötter symboliserar slutet på slaveriet som rådde i Amerika, samt att det ses önskan att bli fri från förtryck och tyranni i USA.

Historia

Det var i juni 1885 som statyn anlände till New York från Frankrike i 350 delar, samt att den var nerpackad i 214 lådor. Det tog sammanlagt fyra månader att montera frihetsgudinnan vars mått är 46 meter hög. USA fick även göra bottenplattan till statyn vilket var problematisk på grund av finansieringsproblem. Bara näsan är 146 centimeter lång. Frihetsgudinnan är placerad på en 47 meter hög sockel av sten, och mäter man från marken till facklan blir den mer över 93 meter hög.

Det hävdas att statyn är en kopia av Bartholdis egen mor, men det är aldrig något som han själv bekräftat utan det verkar mer troligt att det skulle kunna vara hans bror, enligt flera experter. Det sägs att den fårade pannan skall vara en påminnelse till hans bror som drogs med stora skulder, så rynkorna är en påminnelse om att om man har förmånga skulder får man rynkor. Dock är detta bara rykten som aldrig blivit bekräftade av Bartholdis som är statyns skapare.

Frihetsgudinnan med sin fackla avskyddes av många kvinnor som hade många protester på öppningsdagen. Då kämpade nämligen kvinnorna fortfarande för att få rösta, samtidigt restes frihetsgudinnan som skulle representera frihet, vilket blev som ett stort hån mot alla kvinnor som kämpade för den kvinnliga rösträtten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *